Wat is IPv6? En wat zijn de gevolgen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Leestijd: 5 minuten

Uitleg over een IP-adres

Het Internet Protocol (IP) vormt de basis van het internet. Elke computer op het internet heeft een nummer, een soort adres. Door deze IP-adressen weten computers elkaar te vinden en is er dus communicatie over het internet mogelijk. Om er voor te zorgen dat iedereen hiervoor dezelfde afspraken hanteert, is in 1981 het Internet Protocol versie 4 (IPv4) ontwikkeld. Dit protocol biedt maximaal ruimte aan vier miljard adressen. Dat leek twintig jaar geleden misschien genoeg, maar met een toenemend aantal machines dat met het internet verbonden wordt – pc’s, mobiele telefoons, Personal Digital Assistants (PDA’s) en zelfs huishoudelijke apparatuur – neemt de behoefte aan nummers toe. Daarbij komt de opkomst van internet in landen als China en India met hun miljarden inwoners.

IPv6 (Internet Protocol version 6) is een versie van het internetprotocol (IP). In 1990 kwam men er achter dat IPv4 adressen snel op zouden raken en er moest gezocht worden naar een oplossing. In 1993 werd het “taskforce” team opgericht welke een oplossing moesten bedenken voor het aankomende probleem. In 1998 werd IPv6 officieel als standaard vastgelegd. De tussenliggende versie IPv5 was een experimentele aanvulling op IPv4, maar deze werd nooit geïmplementeerd. IPv6 is onder andere ontwikkeld om de beperkingen en tekortkomingen van IPv4 te verhelpen.

Wat is een IP adres en waarom IPv6?

Een IP adres kan je vergelijken met een telefoonnummer. In 1995 vond Operatie Decibel plaats in Nederland. Operatie Decibel is de naam van de landelijke omnummer operatie die PTT Telecom (sinds april 1998 KPN Telecom) op 10 oktober 1995 in Nederland doorvoerde. Bij deze operatie werden alle telefoonnummers tiencijferig. Dit trof driekwart van de Nederlandse telefoonnummers. Door het telefoonnummer langer te maken waren veel meer combinaties mogelijk. Zo krijgt de wereld er nu IPv6 bij, een nieuwe serie langere internetadressen, welke vrijwel onuitputtelijk is. Naast een groot adresbereik kent IPv6 nog een aantal verbeteringen:

  • Betere routing en netwerk-autoconfiguratie.
  • Overbodig maken van NAT.
  • Gegevensbeveiliging op IP-niveau.
  • Ondersteuning van mobiele nodes.

Zijn de IPv4 adressen op?

Ja! IANA (Internet Assigned Numbers Authority) heeft op 3 februari 2011 de laatste IPv4-adresblokken toegewezen aan haar RIR’s (Regional Internet Registry). IANA delegeert IP-adressenblokken aan de RIR’s. Er zijn in de wereld vijf RIR’s, voor Europa is dat RIPE. De RIR’s hebben nog een kleine voorraad, echter is het een kwestie van tijd tot deze ook op zijn. Op http://ipv6.he.net/statistics/ kan je zien hoeveel IPv4 adressen elke RIR nog heeft en hoe snel ze opgaan.

Hoe zit een IPv4-adres en IPv6-adres in elkaar en hoeveel zijn er?

Ik zal mijn uiterste best doen om dit zo goed mogelijk uit te leggen, want het is nogal technisch. Om te beginnen is IPv4 32-bit en is IPv6 128-bit. Bit is de kleinste eenheid van informatie, namelijk een symbool of signaal dat twee waarden kan aannemen: ja of nee, aan of uit, hoog of laag etc. In het binaire talstelsel is deze waarde 1 of 0. Een IPv4-adres bestaat dus uit 32 1’tjes of 0’tjes en een IPv6-adres heeft er 128. Om de mogelijkheden te berekenen kan je makkelijk 2 tot de macht 32/128 doen. Elke positie heeft namelijk maar 2 mogelijkheden (1 of 0).

IPv4: 2^32 = 4.294.967.296 IPv4-adressen
IPv6: 2^128 = 340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,456 IPv6-adressen

Ter vergelijking: de wereldbevolking telt ongeveer 6,8 miljard mensen. Per inwoner zijn er 52.351.133.372.452.071.302.057.631.912 IPv6-adressen beschikbaar, ongeveer één voor elke zandkorrel.

IPv4 en IPv6 begrijpen elkaar niet

De Internet Protocollen v4 en v6 kunnen niet met elkaar communiceren. Een website welke enkel een IPv6-adres heeft, is niet beschikbaar vanaf een IPv4-adres en andersom. Als internet service providers niet snel genoeg zijn met het aanbieden van IPv6 dreigt de kans dat er twee internetten ontstaan. Echter kost de voorbereiding bedrijven erg veel geld en tijd. Alle apparatuur moet worden vervangen door apparatuur met IPv6 ondersteuning. Echter moeten deze apparatuur ook het oude protocol aan kunnen (IPv4), anders splits het internet nog steeds. Providers moeten, zolang IPv4 er nog is, dus “dualstack” (IPv4 en IPv6) hun IP adressen aanbieden.

Waarom “dualstack” en niet direct over?

Het probleem zit in de tijd, kosten en kennis. Bedrijven hebben vaak niet de kennis in hun huis om hun volledige netwerk structuur opnieuw in te richten met het nieuwe protocol. Verder kosten het veel geld en erg veel tijd. Alle apparatuur moet worden vernieuwd om IPv6 te ondersteunen. Ook zien veel bedrijven de noodzaak nog niet helemaal.

In deze crisis tijden maken bedrijven veel afwegingen waar hun geld heen gaat. Vooral bij bedrijven waar IT geen corebusiness is, zal de beslissing om over te stappen op IPv6 minder snel gemaakt worden. Neem bijv. een bedrijf in de staalbouw industrie. De corebusiness is hierbij uiteraard staalbouw, echter komen hun orders veelal via het internet binnen. Ook het bellen binnen dit bedrijf gebeurd over VoIP (Voice over IP). Tevens wordt er voor resource ook veel gebruik gemaakt van het internet. Je zou zeggen dat ook zo’n bedrijf niet zit te wachten op het splitsen van het internet. De kans zou dan aanwezig kunnen zijn dat zij minder omzet gaan draaien. Echter wanneer de keuze moet worden gemaakt tussen bijv. nieuwe machines, promotie, personeel e.d. en IPv6, dan staat IPv6 onderaan de lijst.

Doordat we niet alles in één keer kunnen omnummeren, zullen we de komende jaren dualstack moeten draaien, IPv4 en IPv6 naast elkaar. Elke computer, smartphone, televisie e.d. krijgen zowel een IPv4-adres als ook een IPv6-adres. Heel langzaam zal IPv4 afsterven en blijft alleen IPv6 over.

IPv4 en IPv6 notatie

De wijze van notatie in IPv6 is anders dan die in IPv4. Een IPv4-adres bestaat uit 4 getallen tussen 0 en 255 gescheiden door een punt. Een IPv6-adres bestaat uit 8 sets van 4 hexadecimale posities gescheiden door een dubbele punt.

IPv4 voorbeeld: 195.69.225.17
IPv6 voorbeeld: 2a02:7f80:0001:0bad:0c0f:0000:0000:0fee

IPv6-adressen kunnen op meerdere mogelijkheden worden geschreven. 0’en aan het begin van een set mogen namelijk weggelaten worden:

2a02:7f80:1:bad:c0f:0:0:fee

Als er meerdere sets van 0 achterelkaar staan geschreven mogen deze worden weggelaten. Deze worden dan vervangen door een dubbele dubbelepunt (::)

2a02:7f80:1:bad:c0f::fee

Echter mag dit maar één keer voorkomen in een IPv6-adres.
Bijvoorbeeld het IPv6-adres 2a02:7f80:0000:0000:0c0f:0000:0000:0fee wordt eerst 2a02:7f80:0:0:c0f:0:0:0fee en vervolgens 2a02:7f80:0:0:c0f::0fee of 2a02:7f80::c0f:0:0:0fee.

Source XS en IPv6

Source XS is sinds november 2009 klaar voor IPv6 en geeft ook haar klanten de mogelijkheid om hiermee te beginnen. 50% van onze colocatie klanten heeft tot nu toe interesse getoond in IPv6 en hebben deze van ons ontvangen. Het netwerk (AS56510) is volledig uitgerust met zowel IPv4 als ook IPv6 (dualstack).

Bent u klant bij Source XS en wilt u graag IPv6 ready zijn? Wilt u meer weten over IPv6 en de gevolgen voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.